Blogia

Parròquia El Salvador - Eslida

Jocs esportius

Jocs esportius

Des del 27 d’abril, els alumnes de primària del Col·legi Francisco Mondragón s’estan entrenant per a participar en els Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, que tindran lloc a Nules de l’1 al 9 de juny. Els entrenaments s’estan fent a les instal·lacions esportives de Nules i Borriana els dimarts, dijous i algun dissabte. Les proves de la competició estaran centrades en carreres de velocitat, de fons, llançament de disc i de pes i salt de longitud i d’alçada. Ànim a tots, i ja sabeu que allò més important és participar.

Eslida per Canal 9

Que contents estem que vinga la televisió i que siga per a promocionar el nostre poble i no per a informar de successos desagradables com veiem contínuament en les notícies! El dimecres 19 de maig, una unitat mòbil del programa "La Plaça" de Canal 9 es va desplaçar fins als exteriors del Centre de Visitants del Parc, on van entrevistar uns quants veïns que van parlar del suro, de la mel, del Parc, dels estudis universitaris per a la gent gran, de la música popular local... L’emissió del programa la vàrem poder vore el 20 de maig a les 11 h.

Fem balanç

Fem balanç

Fet ja el Sopar de la Fam, ara toca analitzar el resultat de l’acte, en què, com recordareu, vàrem tindre testimonis de gent compromesa. A més, cal fer menció de l’assistència i participació de tots els allí presents, del poble i d’altres pobles veïns, que varen voler celebrar i participar amb nosaltres d’este esdeveniment solidari. Com sempre, es varen vendre els tiquets, es varen fer les rifes i els bingos; i tot i que estem en temps de crisi econòmica, la participació ha estat d’allò més bé. La prova que ho confirma és la recaptació de la campanya d’enguany, que ha pujat a un total de 1.640 euros. Cal que ens felicitem pel que entre tots hem recaptat, hem aconseguit, encara que, com hem dit adés, la situació actual no és la més idònia.

Juny, mes del Sagrat Cor de Jesús

Juny, mes del  Sagrat Cor de Jesús

L’Església dedica tot el mes de juny al Sagrat Cor de Jesús, amb la finalitat que els catòlics el venerem, l’honorem i l’imitem especialment en estos trenta dies. La imatge del Sagrat Cor de Jesús ens recorda el nucli central de la nostra fe: tot el que Déu ens estima amb el seu Cor i tot el que nosaltres, per tant, l’hem d’estimar, ja que, Jesús té un Cor que estima sense mesura. I tant ens estima que pateix quan no li corresponem el seu immens amor amb el nostre. Açò vol dir que hem de viure este mes demostrant a Jesús amb les nostres obres que l’estimem, que corresponem el gran amor que ens té i que ens ha demostrat entregant-se a la mort per nosaltres, quedant-se en l’Eucaristia i ensenyant-nos el camí a la vida eterna. Tots els dies podem apropar-nos a Jesús o allunyar-nos d’Ell: de nosaltres depén, ja que Ell sempre ens està esperant i estimant. Cal que visquem recordant-lo i pensant cada volta que actuem i davant de cada situació que ens trobem, què és el que faria Jesús, què és el que el seu Cor li dictaria, pensant, per tant, si les obres o accions que pensem dur a terme ens allunyen o apropen a Déu. Recordem, també, en este mes de juny, la gran promesa dels nou primers divendres de mes: «Promet, en l’excés de la misericòrdia del meu Cor, que el meu amor totpoderós concedirà a tots els qui combreguen nou primers divendres de mes seguits, la gràcia de la penitència final. No moriran en la meua desgràcia, ni sense rebre els Sagraments, i el meu Cor serà el seu refugi en aquella hora».

La Passió: compartim responsabilitats

La Passió: compartim responsabilitats

Rosa Doñate

 

Un any més, l’1 de maig l’Associació Cultural «El Puntal de l’Aljub» ha organitzat l’assemblea general amb un dinar de germanor i els següents temes a tractar:

-    Fer entrega del cartell anunciador a l’autor, que amb la seua família ens acompanya este dia.
-    Donar a conéixer l’estat de comptes.
-    Fer una valoració de la representació d’enguany amb les noves incorporacions i els canvis de papers.
-    Renovació de part de la Junta.
-    Precs i preguntes.

En el desenvolupament de la reunió cal assenyalar l’agraïment a totes les persones que van fer possible que un any més la representació fóra una realitat; es fa referència tant als qui estan de cara a la gent com aquells que des de l’anonimat ajuden en el muntatge i els preparaments. A més a més, tocava renovar una part de la Junta, punt sempre delicat fins a enguany, quan es va reconéixer la necessitat de compartir responsabilitats i anar rellevant altres persones en la gestió de l’associació. Així, es va arribar a un ràpid acord i la Junta d’abans formada per Emilio Molina (president), Rosa Vta. Doñate (secretària), Sofia Gimeno (tresorera) i els vocals José Manuel Pitarch, Jesús Gómez, Emilio Sorribes i Mili Manzana, va ser renovada per: Valentín Paulo, Mª Vicenta Rochera, Sergio Bernat, Gustavo Paulo, Marisa Pitarch, Vicente Sanchis i Mili Manzana (es queda de la Junta d’abans). Acordaren que ells es reunirien per a distribuir els càrrecs i quins renovarien als dos anys per la importància de no canviar tots alhora.
    Alegrem-nos i reconeguem a les persones que han dedicat temps a la gestió i funcionament de l’associació; donem suport i acompanyem els nous responsables que amb il·lusió continuaran treballant per mantindre la representació de la Passió, perquè el resultat depén de l’esforç de tots i totes.

Preparant les Primeres Comunions

Preparant les Primeres Comunions

Mn. Rafael Fiol

 

Centenars de xiquets i xiquetes reben en estos caps de setmana de maig i juny la primera comunió. Es tracta d’un dels esdeveniments més emblemàtics de la infància de qualsevol persona, del dia potser més feliç de la nostra vida.
Val la pena cuidar al màxim la preparació i la celebració de la primera comunió dels nostres xiquets. Que tota la comunitat eclesial i que els pares i familiars dels nostres xiquets de primera comunió han de respectar i potenciar, també al màxim, la identitat i l’essència d’este acte religiós i cristià per tal que siga el que ha de ser. No podem convertir les primeres comunions en mers actes festius i socials.
La primera comunió és el final d’un procés catequètic, evangelitzador i religiós i el començament d’un altre. Comença una nova etapa, que requereix també de formació catequètica, de vida de pietat i d’exemple dels pares i d’altres persones de l’entorn dels infants.
El més bell dels regals, el millor dels servicis i la major de les contribucions dels pares i familiars a l’autèntic esplendor i sentit de la primera comunió dels seus fills serà garantir la millor preparació catequètica dels seus fills i donar-los ells mateixos exemple de vida, de praxi i de compromís cristià.
I parlant de regals, seria desgavellat proposar un regal solidari per a les primeres comunions de 2011? Els nostres xiquets tenen de tot; res no els fa massa il·lusió. I si els regals de la primera comunió tingueren per destinació un xiquet o xiqueta dels països pobres?

Coses molt importants, Eslida!!

Coses molt importants, Eslida!!

Mn. Miquel Romero i Navarro

 

Hem passat el mes de maig, aquest temps joiós que ens ha portat la primavera a la nostra terra. Diguem-ho amb orgull i joia, com diuen molts valencians de la terra que tenim: «La millor terreta del món».
Al mes de maig solem evocar la memòria i l’honor del nom de santa Maria, la Mare de Déu. Com passa a molts pobles, i també ho tenim a Eslida. Quant dóna de si el Calvari del poble...! Principalment en la memòria i el fervor popular, festiu, sensiblement fervorós del Sant Crist de la seua Mare, la Mare de Déu dels Dolors. A més de tindre en la vila altres imatges ben volgudes de Santa Maria: la del Roser, la Immaculada, la manera de ser d’Eslida que en bona mesura conforma la forma de ser i sentir de moltíssims esliders. Ara, recordar-ho, reconéixer-ho, ens dóna satisfacció. Perquè als qui d’ací són i ací viuen els satisfà el poble, el camp muntanyós, bonic i saludable. I la població que en molts sentits ha creat viu un ambient de familiaritat i en bona mesura de benaurança.
Ara serà bo atendre el que ha sigut i és la Verge Santa Maria. Seria profitós conéixer més i més, i aprofundir el coneixement de Maria Santíssima i la devoció amb què la relació materna i filial amb ella es fa càlida. I ens ajuda a ser fidels devots i tindre-la molt present, un sentit feliç de la vida cristiana que tractem de tindre al ser els seus devots.
És important el que coneixem i creiem com a fidels. Cal pensar-ho, sentir-ho, comentar-ho en les converses confidencials!
Havíem dit que teníem coses ben importants. Això ens dóna satisfacció. Així ho esperem: al mes de maig, el bon aire del nostres pins d’Eslida que ve del nostre cel brillant ens farà més bons i més feliços.

La Salve… «salvada»

La Salve… «salvada»

Gràcies a un grup de dones, hem pogut enregistrar la «Salve de Sant Lleó», per tal d’evitar el seu oblit i desaparició. Estes dones l’havien cantada i, a hores d’ara, encara la recordaven, i fins i tot algunes d’elles la cantaven mentre estaven al treball. De la «Salve» teníem la lletra, però la melodia per a cantar-la no figurava escrita per cap lloc. Doncs bé, ja ho tenim tot; i ara, havent-la gravat, els entesos en música ens podran transcriure el que s’escolta, en notes musicals formant una partitura, per a executar-la, tocar-la, interpretar-la, o com vulguem dir-ho, hui, demà i sempre. Novament, moltíssimes gràcies a estes dones que, amb tanta generositat i disponibilitat, han fet possible que la Salve al nostre Sant Patró no es perda, no desaparega, i que, en temps venidors, puga tornar a escoltar-se.

Clavariatge

Clavariatge

Com és d’important comprendre el significat de ser Clavaris del Crist!  Sabem que estan embellint el recinte del Calvari perquè escoltem la campaneta, els veiem tots els mesos venent loteries i dècims, casa per casa i carrer per carrer (se’ns fa pesat als qui la comprem, però què serà per a ells, que es passegen els pobles!) i altres activitats per a poder fer unes festes per al poble en temps de crisi. Els qui ja han fet la festa comenten que «és molta la faena durant tot l’any, però es fa de bon gust». Doncs sí, és cert, i de gust han estat el cap de setmana de Sant Lleó i Sant Vicent organitzant dissabte un dinar de calderes, estant al càrrec d’una barra en el ball i col·laborant en la repartida de coquetes i en la processó de Sant Lleó.

Contra la fam, defén la terra

Contra la fam, defén la terra

Un any més, hem celebrat l’anomenat Sopar de la Fam, solidaritzant-nos amb la gent que pateix necessitat i recaptant fons per ajudar-los.  Enguany el projecte consisteix en la millora de la capacitació tècnica, la formació i la seguretat alimentària de les famílies d’Arque i Tocopaya, dos dels municipis més empobrits de Bolívia, amb una economia de subsistència basada en l’agricultura i la ramaderia en unes terres gelades, altes i sense regs, amb un elevat índex d’emigració.  Per si la pobresa econòmica fóra poc, els falten, a més, els drets i l’assistència que els indígenes han tingut històricament a Bolívia, cosa que els porta a no tindre participació ciutadana, i, en la majoria dels casos, a no existir legalment.
Per pal·liar esta situació i millorar la seua qualitat de vida, es proposen tres línies d’actuació:  1. Formació i capacitació presencial en la seua llengua (el quítxua), sobre aspectes socials, sanitaris, agraris, ramaders, etc. formant educadors, a fi que ho difonguen a altres grups i arribar a tots, especialment a les dones; 2. Difusió per ràdio de campanyes d’informació i concienciació; i 3. Sanejament de documentació, per tal d’identificar els indocumentats i ajudar-los a deixar de ser-ho, i assesorar-los en els tràmits administratius.
En el sopar vam tindre els testimonis de persones que han estat en contacte amb realitats semblants. A més, es va projectar un documental il·lustratiu de les situacions que viuen altres persones en altres latituds.

De la festa, la vespra...

De la festa, la vespra...

Òscar Pérez Silvestre

 

El temps és una talaia privilegiada i necessària per a vore i saber com evolucionen els rituals i les celebracions festives d’un poble. De vegades apel·lem a la paraula tradició per a defendre una concepció de la festa que creiem que és millor, però en realitat estem defenent els nostres gustos personals i la nostàlgia que sentim d’altres temps. És, per tant, una qüestió subjectiva, sentimental, que pot ser compartida per altres persones o no.
En la festa, però, no tot és subjectiu: hi ha dades, informacions, comparacions que es poden fer d’una manera objectiva. Just estos fets reals són els que ens indiquen que hi ha una evolució i pot ajudar-nos a vore en quin moment es troba una festa pel que fa al tipus d’activitats que es programen i quina és la resposta del públic que hi participa.
La nostra dita tradicional «de la festa, la vespra» continua d’actualitat. La vespra sol ser el dia més participatiu, el que fa eixir la gent al carrer de forma més multitudinària. Actualment, les celebracions religioses es ressenten per diversos motius i sembla que no atrauen el personal. No tenim espai ara per a parlar-ne, però és un tema ben interessant. Sí que podem apuntar que, encara que el motiu de celebració i el fonament primer sol ser un sant o santa, una advocació mariana o cristològica, el contingut religiós s’ha separat de la concepció de la festa com a unitat. És un símptoma més de la secularització que vivim des de fa dècades, que porta a destriar els actes de tipus més civils d’aquells que, en realitat, motiven una celebració.
En un parell de dies, el segon diumenge de Pasqua i el dilluns següent, a Eslida hem celebrat el nostre patró sant Lleó el Gran i el sant taumaturg Vicent Ferrer. Si bé esta última festa no desperta massa atracció entre els parroquians no habituals, pel que fa a sant Lleó es desplega una certa quantitat d’actes de carrer de la vespra a la festa: enguany unes calderes al migdia, orquestra de nit, i el dia gran, el diumenge, amb la missa solemne, processó i repartiment de les coquetes o caritats.
Se solen sentir comentaris de plaça que exterioritzen que les coses estan canviant pel que fa a l’assistència a la missa i a la processó. Siga com siga, sant Lleó continua convocant el poble en el seu dia, continua sent una fita anual per a la celebració de la identitat d’un grup humà, que és una de les finalitats de la festa.

Trobada de Bandes

Trobada de Bandes

Patrocinat per la Diputació de Castelló i organitzat per l’Ajuntament i la Unió Musical d’Eslida, el dia 10 d’abril de vesprada va tindre lloc al nostre poble la XVI Trobada de Bandes de Música de la Plana Baixa. Van participar quatre bandes: la Unió Musical de Fondeguilla, la Unió Musical de Betxí, la Unió Musical Santa Cecília de Suera i la nostra Unió Musical Eslidense. Després de rebre a les autoritats (diputat de Cultura de l’Excma. Diputació de Castelló, presidents provincial i comarcal de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i autoritats locals i municipals), cadascuna de les bandes van fer una cercavila pel poble per a retrobar-se finalment totes a l’esplanada de les escoles, on cada banda va interpretar un pasdoble i se’ls va lliurar una placa i una corbata per als estendards de cada associació musical. Va concloure l’acte amb la interpretació conjunta de tots els músics dels himnes d’Eslida i de la Comunitat, dirigits per Vicent Vinaixa Ballester, i en acabant tots van anar a berenar a la nau multifuncional del poliesportiu.

Mes de maig

Mes de maig

Mn. Rafael Fiol

 

L’Església reserva el mes de maig a Maria per a conéixer-la i estimar més. Maig és el mes de les flors, de la primavera. Moltes famílies esperen també este mes per a celebrar la festa de les comunions. També, maig és el mes en el qual tots recorden les mares (el Dia de la Mare) i les flors són el regal més freqüent dels fills per honorar a qui els va donar la vida. És el mes ideal per a estar a l’aire lliure, envoltat de la bellesa natural dels nostres camps. Precisament tot el que ens envolta ens ha de recordar el nostre Creador, i este mes el dediquem a la més delicada de totes les criatures: la santíssima Mare de Déu, ànima delicada que va oferir la seua vida a l’atenció i servici de Jesucrist, el nostre redemptor.
Què se sol fer este mes? Oferiment de flors a la Verge. Este és el millor regal que podem fer-li a la Verge. Regalar flors és una manera que tenim les persones per a dir a algú que l’estimem. A la Mare de Déu li agrada que li portem flors. També podem fer les nostres pregàries marianes de sempre, apreses de menuts, i reflexionar en els principals misteris de la vida de Maria:
- L’Anunciació.
- La Visita a la seua cosina Elisabet.
- El Naixement de Crist.
- La Presentació de Jesús al temple.
- Jesús perdut i trobat al temple.
- Les noces de Canà.
- Maria al peu de la creu.

Exposició dels 50 anys de la diòcesi

Exposició dels 50 anys de la diòcesi

Redacció

 

Gràcies a les gestions del nostre rector, Mn. Rafael Fiol, s’ha pogut portar a la nostra parròquia l’exposició commemorativa de la constitució de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, que va ser inaugurada a l’arxiprestal de Nules el 29 de març. A Eslida ha estat del 24 al 29 d’abril.
L’exposició narra, als llarg de diversos panells gràfics, la gènesi de la nova reordenació diocesana i els seus cinquanta anys de camí. La mostra presenta, tenint en compte la història dels antics bisbats de Sogorb, Tortosa, Terol i València, la plasmació de la nova configuració, el Concili Vaticà II a la diòcesi, la Cúria, seminaris i comunitats religioses, els moviments laïcals, la labor missionera de la diòcesi a Burkina Fasso i Xile, i la presència de l’art religiós modern al bisbat. També es fa una especial menció dels quatre prelats que l’han regit fins ara.

Celebracions de Setmana Santa

Celebracions de Setmana Santa

José Vte. Manzana

 

Al llarg d’estes jornades, anomenades «Tridu Pasqual», tenen lloc les celebracions dels dies sants, en els quals celebrem els més grans misteris de la nostra redempció, és a dir, la Passió, la Mort i la Resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist (o, com diria sant Ambròs, «quan Crist morí, descansà en el sepulcre i ressuscità d’entre els morts»), i que constitueix el punt culminant de tot l’any litúrgic.
Com a pròleg d’esta Setmana Gran, tenen lloc les celebracions del Diumenge de Rams, amb la benedicció dels rams, al Calvari, la processó a l’església i la Santa Missa; actes que constitueixen la litúrgia del dia de hui, en què acompanyem el Crist Rei, en estos moments de triomf i de dolor al mateix temps. I, dimarts següent, o Dimarts Sant, va tindre lloc la celebració del Sagrament de la Reconciliació, pel qual el capellà ens perdona els nostres pecats, en nom de Jesús i de l’Església, i som absolts dels nostres pecats i reconciliats amb Déu i amb l’Església, per a participar més dignament de les grans celebracions que tindran lloc esta setmana.   
Arribat el Dijous Sant, dia en què la nota característica és l’amor (l’amor de Déu), celebrem la institució de l’Eucaristia, sagrament que Crist va lliurar a la seua Església la vigília de la seua mort, precisament perquè el seu misteri pasqual estiguera sacramentalment present i actuant en la mateixa Església; i, també, de l’ordre sacerdotal i del manament de la caritat fraterna. La missa que hui celebrem no és el record d’un fet passat, sinó una renovació, una reproducció enmig nostre del Sopar del Senyor, amb totes les seues exigències de caritat, en què se’ns convida a tindre els mateixos sentiments de Crist, estimant de veritat com Ell ens va estimar. I, ben entrada la nit, amb l’Hora Santa, acompanyem el Senyor en els moment de solitud i angoixa a Getsemaní, on va acceptar la voluntat del Pare i va ser traït per Judes.
Divendres Sant, quan celebrem la Passió i Mort de Nostre Senyor Jesucrist, comencem el dia amb el Via crucis, acompanyant el Crist en el seu camí al Calvari, on serà clavat i elevat a la creu, la Creu del Senyor, que destaca, com a símbol de la Salvació. La creu del calvari no és només un suplici, sinó, sobretot, la creu exaltada. Hui se’ns mostra l’amor del Pare que ens entrega el seu fill. La creu és la revelació del nostre destí: el triomf de Crist per la Creu és la victòria de tots. El futur de l’home està ple de llum. La fe en la Creu és el fonament de la nostra esperança. Després dels Oficis de la Creu, té lloc la processó del Sant Soterrar, acompanyant el Crist mort i camí del sepulcre, i a la seua, i nostra, Dolorosa Mare, encara que enguany, per raons massa humanes, no hem tret ni el Sepulcre ni la Dolorosa i ens hem vist obligats per les circumstàncies a traure la primitiva imatge del Crist de la Vila, portada pel mossén, que era acompanyada pels fidels camí del Calvari. I de tornada a l’església, veneràrem el Crist jacent al sepulcre.
L’endemà, Dissabte Sant o de Glòria (dia alitúrgic per no tindre celebració eucarística), l’Església està al costat del sepulcre del Senyor meditant la seua Passió i Mort, fins a l’expectació nocturna de la RESURRECCIÓ, on ressuscitant, CRIST, ens dóna nova vida i fa noves totes les coses.

RESSUREXIT, SICUT DIXIT, ALLELUIA!!!,
per la nostra salvació, Al·leluia.

D’on bufa el vent?

D’on bufa el vent?

Des de la restauració del campanar, entre els últims mesos de 1986 i els primers de 1987, que el penell que hi havia al piló de la dreta de damunt de la campana gran, estava desaparegut.  Pel que es pot vore, varen tallar el pal vertical que fa d’eix de gir de la fletxa, amb una serreta...
Doncs bé, «com que no hi ha qui de casa se’n vaja, que a casa no torne», l’hem recuperat, i està previst que torne a ocupar el seu lloc a la terrassa del campanar, on estava des d’algun que altre segle. Esvelta, senzilla i àgil, però ferma, tornarà a indicar-nos la direcció del vent, com ho fa la que hi ha al llanternó de la cúpula, ja que és bo saber d’on bufa, o rebufa, el sempre canviant vent.

La Passió (10 anys)

La Passió (10 anys)

El dia 28 de març va tindre lloc la X Representació de la Passió. Després que en els últims anys el mal oratge ens havia tingut inquiets des de primera hora del matí, inclús amb la possibilitat de suspensió per pluges, enguany hem gaudit d'un dia espectacular. Com ja és habitual, van incorporant-se nous membres al grup, encara que també hem tingut alguna baixa, lamentablement. Tots hem pogut gaudir d'una vesprada distreta i intensa veient els nostres familiars, veïns i coneguts com dins de les seues limitacions ho donen tot per una representació tan emotiva. Gràcies al vostre suport ja en portem 10, i ara anem a per la número 11.

Obres a ca Antoni

Obres a ca Antoni

Bé per viure, o per l’antiguitat de les construccions, arriba un dia en què cal fer algun que altre arreglet a casa. I això és el que li ha passat a Antoni, més conegut com "el santet". Primer va ser la teulada que, vella i podrida, ja ho era capaç d’aïllar-li la vivenda de l’aigua de pluja; i ara, li ha tocat a la finestreta que, també podrida, a més de corcada i desconjuntada, ja no acomplia massa be les seues funcions. Gràcies al matrimoni veí d’Antoni, Pasqual i Vicentica, a este entranyable vell de gener, no li falta estima ni atencions. A tots dos, enhorabona per estes encertades iniciatives, felicitats pel seu bon fer, i gràcies per la seua voluntat manifestada en estes intervencions de millora de la capelleta: ¡Sant Antoni estarà ben content!, i els qui se l’estimen, agraïts. Antoni, encara que no repartixca rotllos tots els dies, tots els dies està a casa. " …, fe, esperanza y caridad, mantenéis con gran fervor".

Homenatge a les dones

En este mes, l'Associació d'Ames de Casa ha celebrat el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, dia per a fer present el treball per aconseguir la igualtat de les dones i el reconeixement a les dones que treballen dins i fora de la casa. La Junta va aprofitar per a informar de la disponibilitat del local per a les festes de Pasqua.

«Invocant el nom del Senyor, alçaré el calze…»

«Invocant el nom del Senyor, alçaré el calze…»

En la celebració eucarística de la Visita Pastoral, que va efectuar a la nostra parròquia el nostre Bisbe Mns. Casimiro López Llorente, el passat 27 de febrer, es va estrenar la restauració d’un dels calces antics que tenim.  El calze, d’estil neogòtic, és de plata daurada, i la restauració ha consistit en la restitució del daurat deteriorat pel temps i l’ús, la recomposició de la tapadora del peu que havia perdut, i el daurat de la patena.  D’esta manera, es van restaurant i actualitzant, els utensilis litúrgics que tenim, per poder utilitzar-los en les celebracions.