Blogia
Parròquia El Salvador - Eslida

Notícies

Sant Antoni, restaurat

Sant Antoni, restaurat

Després d’uns mesos, ja tornem a tindre entre nosaltres la imatge de sant Antoni Abat, la que viu a la capelleta del carrer del seu nom. La seua absència temporal ha estat motivada pels treballs de restauració a què s’ha sotmés, degut al mal estat que presentava. La intervenció ha consistit en tapar-li els clavills de la cara, fer sondatges per arribar a la policromia original, decapar els repintaments amb pintura plàstica que se li havien aplicat fins arribar a la policromia original, la reintegració cromàtica dels colors i daurar, amb or fi, l’aurèola.
Gràcies a estos treballs, en decapar l’escapulari ha aparegut davall dels repintaments blaus una elegant tau de color blavet clar, símbol distintiu dels membres de l’orde de Sant Antoni, ja que va ser ell el primer que la va utilitzar com a signe dels cristians, i és per això que també se la coneix com «creu de Sant Antoni». Ara ja el tenim a casa, i em breu tornarà a ser col·locat a la fornícula del carrer, al seu lloc de sempre.

Ames de Casa

L’Associació d’Ames de Casa ha organitzat un curs de pintura i un altre per a treballar la memòria, a més d’una conferència per a aprendre tècniques de congelació. Hi ha previst un viatge per a l’octubre al Pirineu català.

Segona part de l’intercanvi de bandes Suera-Eslida

Segona part de l’intercanvi de bandes Suera-Eslida

El diumenge 3 de d’octubre va tindre lloc de vesprada a la Nau Multiusos del poliesportiu municipal un concert en que participaren la nostra Banda i la Unió Musical Santa Cecília de Suera, integrat dins del VII Programa de Concerts d’Intercanvis Musicals 2010 que patrocina l’Institut Valencià de Música i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Les dos bandes van delectar la nodrida concurrència dels dos pobles veïns de la serra d’Espadà.
A més, l’acte va servir per a mostrar la gratitud del poble d’Eslida al mestre i director Vicent Vinaixa, que després de 27 anys acompanyant-nos deixa la direcció per a emprendre altres projectes. Moltes gràcies, Vicent, per aportar a la UME el bon nivell que ha assolit.

Cal ser agraïts

Cal ser agraïts

En un Alé anterior, féiem referència a la necessitat que hi havia de rejuntar novament algunes parts dels murs del temple, concretament del que dóna a la plaça de l’Ajuntament, que per les humitats i agents mecànics externs havien perdut part del morter. Doncs bé, ja està fet!, i hem d’agrair a l’Ajuntament la seua disposició i voluntat per dur a terme esta millora en l’església, al mateix temps que agrair-los la seua col·laboració per contribuir a la seua conservació. Recordem que l’església és on ens reunim per celebrar els esdeveniments més importats de la nostra vida, tant a nivell personal com comunitari (festes, bateigs, enterros, bodes, comunions), i, per tant, la seua conservació i manteniment és cosa de tots i en bé de tots.

Fi de festes

El diumenge 29 d’agost es va celebrar l’eucaristia d’acció de gràcies que posava el punt final a les Festes del Crist del Calvari. Com és habitual, hi van assistir els Clavaris i Clavariesses d’enguany, autoritats i un bon grup de fidels. Tampoc aquell dia no van eixir clavaris per a l’any que ve, fet que ha creat una xicoteta desil·lusió. Encara que la festa continua, la parròquia vol animar les persones que tenen gust de fer la festa i es posa al seu costat en tot allò que necessiten.
Per tancar l’exercici d’enguany, felicitem el grup de clavaris i clavariesses ixents pel magnífic treball que han realitzat en benefici desinteressat pel poble d’Eslida.

Intercanvis musicals

Intercanvis musicals

El VII Programa de Concerts d’Intercanvis Musicals per al 2010, promogut per l’Institut Valencià de la Música i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), va facilitar la visita de la Banda d’Eslida a Suera el passat 31 de juliol. Es va disfrutar de l’actuació de dos bandes de poble en què la joventut dels seus músics és un exemple de compromís i participació en la cultura de cada poble.

Cartell de la Passió

Cartell de la Passió

L’onzena representació de la Passió ja té cartell guanyador: "La sang de la vida". L’autor és Santiago Sifre Gómez, qui amb 220 vots és el més votat, per segon any consecutiu, per totes aquelles persones que el dia de la fireta, el 15 d’agost, van fer ús de l’oportunitat que l’associació dóna a tots els veïns i visitants d’elegir-lo per votació popular. El repartiment dels vots va ser: el 46,71% per al primer, 97 vots per a «L’ombra de la llum», 78 vots per a «El dolor de la madre», 68 vots per a «El so de la Passió» i 8 vots nuls.

Maria, muntanya de salvació

La muntanya del Carmel, a Israel, és el lloc d’origen de l’orde del mateix nom, on el profeta Elies va vore en una visió un nuvolet que eixia de la mar (1Re 18,44), que des de sempre els carmelites han interpretat com un símbol de la Immaculada Verge Maria. Esta muntanya, com moltes de Palestina, té els seus records teofànics (de manifestació de Déu), cosa que les converteix en cims sagrats i místics; però, la del Carmel, destaca d’entre totes elles. El seu mateix nom, derivat de karmel o al-karem, que podríem traduir com ‘jardí’, fa al·lusió a la Santíssima Verge, per ser Ella el jardí, la terra fecunda on Déu va prendre una humanitat com la nostra en el seu Fill.
De tots és coneguda esta entranyable advocació de la Mare de Déu, patrona de la gent de la mar, representada traient les ànimes del purgatori, amb el seu Fill i amb l’escapulari símbol de la protecció de Maria als seus devots i de la consagració d’estos a Maria, que ella va entregar al general de l’orde, sant Simó Stock, el 16 de juliol del 1251, dient-li: «Pren este hàbit; qui morga amb ell, no patirà el foc etern». També el privilegi sabatí, pel qual els qui moren amb el Sant Escapulari i expien les seues culpes al purgatori, per la seua intercessió farà que arriben al cel el més prompte possible. Entre nosaltres, la seua devoció també es troba ben arrelada, i una prova és la quantitat de dones que porten el seu nom i la de gent que du l’escapulari.

Jocs esportius

Jocs esportius

Des del 27 d’abril, els alumnes de primària del Col·legi Francisco Mondragón s’estan entrenant per a participar en els Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, que tindran lloc a Nules de l’1 al 9 de juny. Els entrenaments s’estan fent a les instal·lacions esportives de Nules i Borriana els dimarts, dijous i algun dissabte. Les proves de la competició estaran centrades en carreres de velocitat, de fons, llançament de disc i de pes i salt de longitud i d’alçada. Ànim a tots, i ja sabeu que allò més important és participar.

Eslida per Canal 9

Que contents estem que vinga la televisió i que siga per a promocionar el nostre poble i no per a informar de successos desagradables com veiem contínuament en les notícies! El dimecres 19 de maig, una unitat mòbil del programa "La Plaça" de Canal 9 es va desplaçar fins als exteriors del Centre de Visitants del Parc, on van entrevistar uns quants veïns que van parlar del suro, de la mel, del Parc, dels estudis universitaris per a la gent gran, de la música popular local... L’emissió del programa la vàrem poder vore el 20 de maig a les 11 h.

Fem balanç

Fem balanç

Fet ja el Sopar de la Fam, ara toca analitzar el resultat de l’acte, en què, com recordareu, vàrem tindre testimonis de gent compromesa. A més, cal fer menció de l’assistència i participació de tots els allí presents, del poble i d’altres pobles veïns, que varen voler celebrar i participar amb nosaltres d’este esdeveniment solidari. Com sempre, es varen vendre els tiquets, es varen fer les rifes i els bingos; i tot i que estem en temps de crisi econòmica, la participació ha estat d’allò més bé. La prova que ho confirma és la recaptació de la campanya d’enguany, que ha pujat a un total de 1.640 euros. Cal que ens felicitem pel que entre tots hem recaptat, hem aconseguit, encara que, com hem dit adés, la situació actual no és la més idònia.

Juny, mes del Sagrat Cor de Jesús

Juny, mes del  Sagrat Cor de Jesús

L’Església dedica tot el mes de juny al Sagrat Cor de Jesús, amb la finalitat que els catòlics el venerem, l’honorem i l’imitem especialment en estos trenta dies. La imatge del Sagrat Cor de Jesús ens recorda el nucli central de la nostra fe: tot el que Déu ens estima amb el seu Cor i tot el que nosaltres, per tant, l’hem d’estimar, ja que, Jesús té un Cor que estima sense mesura. I tant ens estima que pateix quan no li corresponem el seu immens amor amb el nostre. Açò vol dir que hem de viure este mes demostrant a Jesús amb les nostres obres que l’estimem, que corresponem el gran amor que ens té i que ens ha demostrat entregant-se a la mort per nosaltres, quedant-se en l’Eucaristia i ensenyant-nos el camí a la vida eterna. Tots els dies podem apropar-nos a Jesús o allunyar-nos d’Ell: de nosaltres depén, ja que Ell sempre ens està esperant i estimant. Cal que visquem recordant-lo i pensant cada volta que actuem i davant de cada situació que ens trobem, què és el que faria Jesús, què és el que el seu Cor li dictaria, pensant, per tant, si les obres o accions que pensem dur a terme ens allunyen o apropen a Déu. Recordem, també, en este mes de juny, la gran promesa dels nou primers divendres de mes: «Promet, en l’excés de la misericòrdia del meu Cor, que el meu amor totpoderós concedirà a tots els qui combreguen nou primers divendres de mes seguits, la gràcia de la penitència final. No moriran en la meua desgràcia, ni sense rebre els Sagraments, i el meu Cor serà el seu refugi en aquella hora».

Trobada de Bandes

Trobada de Bandes

Patrocinat per la Diputació de Castelló i organitzat per l’Ajuntament i la Unió Musical d’Eslida, el dia 10 d’abril de vesprada va tindre lloc al nostre poble la XVI Trobada de Bandes de Música de la Plana Baixa. Van participar quatre bandes: la Unió Musical de Fondeguilla, la Unió Musical de Betxí, la Unió Musical Santa Cecília de Suera i la nostra Unió Musical Eslidense. Després de rebre a les autoritats (diputat de Cultura de l’Excma. Diputació de Castelló, presidents provincial i comarcal de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i autoritats locals i municipals), cadascuna de les bandes van fer una cercavila pel poble per a retrobar-se finalment totes a l’esplanada de les escoles, on cada banda va interpretar un pasdoble i se’ls va lliurar una placa i una corbata per als estendards de cada associació musical. Va concloure l’acte amb la interpretació conjunta de tots els músics dels himnes d’Eslida i de la Comunitat, dirigits per Vicent Vinaixa Ballester, i en acabant tots van anar a berenar a la nau multifuncional del poliesportiu.

La Passió (10 anys)

La Passió (10 anys)

El dia 28 de març va tindre lloc la X Representació de la Passió. Després que en els últims anys el mal oratge ens havia tingut inquiets des de primera hora del matí, inclús amb la possibilitat de suspensió per pluges, enguany hem gaudit d'un dia espectacular. Com ja és habitual, van incorporant-se nous membres al grup, encara que també hem tingut alguna baixa, lamentablement. Tots hem pogut gaudir d'una vesprada distreta i intensa veient els nostres familiars, veïns i coneguts com dins de les seues limitacions ho donen tot per una representació tan emotiva. Gràcies al vostre suport ja en portem 10, i ara anem a per la número 11.

«Invocant el nom del Senyor, alçaré el calze…»

«Invocant el nom del Senyor, alçaré el calze…»

En la celebració eucarística de la Visita Pastoral, que va efectuar a la nostra parròquia el nostre Bisbe Mns. Casimiro López Llorente, el passat 27 de febrer, es va estrenar la restauració d’un dels calces antics que tenim.  El calze, d’estil neogòtic, és de plata daurada, i la restauració ha consistit en la restitució del daurat deteriorat pel temps i l’ús, la recomposició de la tapadora del peu que havia perdut, i el daurat de la patena.  D’esta manera, es van restaurant i actualitzant, els utensilis litúrgics que tenim, per poder utilitzar-los en les celebracions.

Aliments contra la crisi

Aliments contra la crisi

Coincidint amb la festa de la Immaculada, allà pel 8 de desembre, el rector va proposar a la parròquia començar una campanya de Caritas per a ajudar les famílies necessitades en el temps de Nadal, en estos moments en què la crisi castiga amb més força. Era la manera de començar a posar en pràctica una proposta que va llançar uns mesos arrere Mons. Casimiro, el nostre bisbe, en una de les reunions mensuals amb els capellans jóvens: «cada un de vosaltres, a la seua parròquia, podria muntar una Caritas. És molt fàcil: només fa falta arreplegar aliments a la gent que li’n sobren i repartir-los a la gent que en necessita…».
La resposta, dins de la senzillesa de la poca gent que som i de les nostres pròpies dificultats econòmiques, ha sigut des del primer moment seguida i contínua; un dia una bossa; un altre dia dos; al quart, dos més. Així, el rector les ha portat a famílies necessitades conegudes, als pares sense treball i amb diversos fills que han d’atendre. Estos aliments han sigut per a ells com l’aigua de maig en estos dies de Nadal, quan els cristians hauríem de ser encara més solidaris si és possible, perquè no es repetisca eixa escena de l’Infant Déu, que no va tindre on albergar-se, en la Nit Santa de Betlem.

Blanca neu II

Blanca neu II

Encara que no són les primeres neus de la temporada, sí que podem dir que són les primeres neus de l’any. El divendres 8 de gener ens vam despertar amb el poble tot nevat, muntanyes, teulades i també algun carrer.  Vàrem estar blanquets durant tres dies, fins que la nit del dia 11 va tornar a nevar per a sorpresa de tots. Dos nevades en pocs dies!

Felicitacions a La Fulla de l’Olivar

Felicitacions a La Fulla de l’Olivar

La nit de Nadal es va presentar a la parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar d’Alaquàs el número 500 de la nostra germana gran: La Fulla de l’Olivar. Per a qui no ho sàpia, en els orígens de L’Alé (1994) ens vam inspirar en aquell full parroquial, que és el més antic de l’arxidiòcesi de València redactat en valencià. Com a fruit d’aquella relació intensa, ens han dirigit un comentari en el número 500, un producte de primera qualitat. Per molts anys més al servici de la nostra Església i del poble!

La Passió 2010

La Passió 2010

El dia 8 de gener va tindre lloc la primera assemblea de l’associació per a l’any 2010. A banda de tractar temes com les noves incorporacions i el dia de la representació (el 28 de març), es va dissenyar un calendari d’assajos que, com a novetat, enguany s’alternarà cada setmana un dissabte i un diumenge a les 16.30 h. Les dates són: dissabte 23/01, diumenge 31/01, dissabte 6/02, diumenge 14/02, dissabte 20/02, diumenge 28/02, dissabte 6/03, diumenge 14/03, dissabte 20/03 i divendres 26/03 a les 21.30 h.

Campanya de l'oli 2010

La campanya de l’oli va acabar el 9 de desembre. Ha sigut una campanya un tant atípica, ja que al molí simplement s’han arreplegat les olives per a transportar-les al molí d’Altura, on les han mòlt enguany. Les xifres que ens han proporcionat des de la directiva de la SAT són: s’han recollit 32.090 kg d’olives, que al 19,50 % s’han transformat en aproximadament 6.300 quilos d’oli, que es van repartir als socis el dia 2 de gener. Ja sabeu que esta ha sigut la millor eixida que s’ha pogut donar en esta campanya a les nostres olives.