Mn. Rafael Fiol
En la matinada del dijous 19 maig, uns lladres van furtar del santuari d’Altura la talla original de guix i el reliquiari de plata de la Mare de Déu de la Cova Santa, punt emblemàtic de pelegrinatge i veneració de la diòcesi. Disgust, consternació, ràbia continguda... són alguns dels sentiments que va despertar entre el veïnat d’Altura, de la diòcesi i de la província en general el robatori de la imatge de la Verge que és patrona de la nostra diòcesi.
L’alcalde de Segorbe, Rafael Rubio, ha explicat que «hi ha contradiccions i és difícil extraure’n una valoració encara, perquè hi ha coses de molt de valor que no s’han emportat».
No va ser fins a les deu del matí que el matrimoni encarregat del manteniment i la vigilància del santuari va descobrir el robatori. Just quan es disposaven a iniciar la seua jornada laboral, la dona, encarregada d’obrir el santuari, es va adonar que la porta de forja d’accés al recinte principal estava oberta.
La sorpresa «ha estat més que desagradable», explicava la dona a la premsa, quan va poder comprovar, en accedir a la cavitat que tant el reliquiari com la talla de l’advocació mariana havien desaparegut i, amb ells, les dos caixetes que contenien les almoines dels pelegrins, així com diversos lampadaris. Pel que sembla, els lladres haurien perforat una part de la roca de la cova per a extraure les dos caixes que contenien els diners de les almoines donades pels visitants.
Fonts de la investigació sospiten que la finalitat dels lladres era aconseguir diners en efectiu, ja que al costat del santuari hi ha la botiga de records que conté diversos objectes d’alt valor (com medalles d’or i plata) que no han estat sostrets.
Per a l’accés, els autors del robatori van haver de forçar fins a tres panys de tres portes diferents per tal d’arribar a la venerada imatge, patrona de la nostra diòcesi, que només és baixada del retaule de l’altar major una vegada l’any amb motiu de l’adoració dels alturans a la Cova Santa. Es tracta d’una primera porta de forja per la qual s’accedeix al santuari general, una segona que dóna accés al recinte sant i l’església en si i un tercer enreixat que protegeix i separa l’altar major de la resta del lloc de culte. A més, tal com van comentar fonts municipals, sembla que també es va forçar un quart pany que dóna accés al temple per la part de darrere.
El president del Patronat de la Cova Santa i rector d’Altura, Juan Manuel Gallén, de vesprada va fer una crida perquè els veïns participaren en una batuda que abastaria des d’Altura fins a la Cova Santa, i des d’ací a Alcubles, per a buscar la imatge. Ho va fer en una reunió celebrada a l’església que va convocar quasi 1.000 persones, en la qual va explicar que una de les hipòtesis que s’estudiaven en la investigació era que els lladres pretenien aconseguir diners i objectes de valor, però la imatge de la patrona, realitzada en guix, no té valor material, sinó espiritual i històric, de manera que es plantejava la possibilitat que en la fugida hagueren tirat la talla per alguna cuneta. A més, va instar els joves perquè, a través de les xarxes socials , es comunique el fet, que es transmeta la imatge i es realitze una recerca dirigida cap als mercats d’antiguitats.
La imatge és un baix relleu de 20 centímetres d’alt per 10 d’ample, que representa el rostre ancià de la Verge amb vestit de vídua. El santuari de la Mare de Déu de la Cova Santa, situat a 811 metres sobre el nivell del mar, està construït en l’interior d’una balma de 20 metres de profunditat i és lloc de culte i pelegrinatge.
El president del Patronat va voler també transmetre un missatge de tranquil.litat a la població, que «en estos moments de dolor pel robatori de la verge s’està bolcant més que mai». A més, el rector ha agraït les mostres de solidaritat i ha demanat la col·laboració de tots amb les autoritats per a l’aclariment dels fets per tal de poder recuperar, el més ràpid possible, la venerada imatge de la Cova Santa.
Des del Bisbat de la diòcesi de Segorbe-Castelló, van declinar fer declaracions argumentant que ja havia valorat el succés el president del Patronat, al qual pertanyen. No obstant això, fins al santuari ahir sí que es van traslladar el canceller, Tomàs Albiol, així com el responsable de la Delegació de Patrimoni, David Montoliu.
Segons va explicar ahir Juan Manuel Gallén, els guardadors van avisar ràpidament «les autoritats locals, així com al Patronat per a fer-nos-ho saber, i en conéixer-se el succés, s’ha informat immediatament a la Guàrdia Civil, davant la qual s’ha posat la pertinent denúncia». Donada la veu d’alarma, fins al lloc es van desplaçar ahir tant els efectius de la Policia Local de Altura, així com una patrulla de la Guàrdia Civil que es va encarregar de buscar en detall, sense èxit, en una zona de pinar dels voltants del santuari. A més, un equip de la Policia Científica de la Vall d’Uixó es va traslladar també al santuari amb la finalitat de buscar empremtes, fer fotos i recollir qualsevol vestigi d’informació que els puga portar a la resolució del succés.