Blogia
Parròquia El Salvador - Eslida

Un temps d’autèntica conversió

Un temps d’autèntica conversió

Mn. Rafael Fiol

 

En el missatge de Quaresma d’enguany, el Sant Pare Benet XVI ens fa entre d’altres les següents reflexions:
La paraula justícia significa «donar a cadascú allò seu». No obstant això, esta definició no aclareix en què consisteix «allò seu». L’home viu de l’amor que només Déu, que l’ha creat a imatge i semblança, pot comunicar. Els béns materials són útils i necessaris (és més, Jesús mateix es va preocupar de curar els malalts, de donar a menjar a la multitud que el seguia, però la justícia distributiva no proporciona a l’ésser humà tot allò que li correspon. L’home, a més, necessita a Déu.
D’on ve la injustícia? L’evangelista Marc diu les següents paraules de Jesús: «No hi ha res fora de l’home que, entrant en ell, puga fer-lo impur, sinó allò que ix de l’home, això és el que contamina l’home. Perquè de dins, del cor dels hòmens, ixen les intencions roïnes» (Mc 7,15,20-21). La injustícia, fruit del mal, no té arrels exclusivament externes, té el seu origen en el cor humà, on es troba el germen d’una misteriosa convivència amb el mal. Sí, l’home és fràgil a causa d’un impuls profund, que el limita en la seua capacitat d’entrar en comunió amb el proïsme. Obert per naturalesa al lliure flux del compartir, sent dins seu una estranya força de gravetat que el porta a replegar-se en si mateix, a imposar-se per damunt dels altres i contra ells: és l’egoisme, conseqüència de la culpa original. Adam i Eva, seduïts per la mentida de Satanàs, aferrant el misteriós fruit en contra del manament diví, substituir la lògica del confiar en l’Amor per la de la sospita, la lògica del rebre, l’esperar confiat els dons de l’Altre, per la lògica ansiosa de l’aferrar i de l’actuar pel seu compte, experimentant com a resultat un sentiment d’inquietud i d’incertesa. Com pot l’home alliberar-se d’este impuls egoista i obrir-se a l’amor?
Quina és la justícia de Crist que celebrarem en la Pasqua? És, abans que res, la justícia que ve de la gràcia, on no és l’home que repara, es cura a si mateix i als altres, sinó el gest de l’amor de Déu. Dios ha pagat per nosaltres en el seu Fill el preu del rescat, un preu veritablement exorbitant. La justícia de la creu posa de manifest que l’home necessita Déu per a ser plenament ell mateix. Convertir-se a Crist, creure en l’Evangeli, significa precisament això: eixir de la il·lusió de l’autosuficiència per a descobrir i acceptar la pròpia indigència. Fa falta humilitat per a acceptar tindre la necessitat d’un altre que m’allibere d’allò meu, per a donar-me gratuïtament allò seu.
Que este temps penitencial siga per a nosaltres un temps d’autèntica conversió i d’intens coneixement del misteri de Crist, que va vindre per a acomplir tota justícia.

0 comentarios