Blogia
Parròquia El Salvador - Eslida

LA CATEQUESI DE CONFIRMACIÓ

LA CATEQUESI DE CONFIRMACIÓ

Des d’octubre de l’any passat al poble d’Eslida està preparant-se per a la Confirmació un grupet de nou xavals, set xics i dos xiques, que acudeixen tots els dissabtes per la vesprada al saló parroquial. Els catequistes som, des de fa uns quants anys, Pepi i Fernando. Si Déu vol, els jóvens rebran el sagrament de la Confirmació el pròxim any 2009, en el temps pasqual, ja cap a la fi del curs escolar. Hem tingut el primer any de preparació, i ens falta el segon any, que començarem després del descanset de l’estiu.

La catequesis de Confirmació està dissenyada per l’Església per a ajudar els jóvens a optar pel camí de Jesucrist d’una manera més responsable, assumint ells mateixos allò que en el Bateig van decidir els seus pares per ells: entrar en la família dels germans adoptius de Jesús i membres del Poble de Déu. Igual que els pares no els deixaren decidir si volien anar o no a l’escola, de la mateixa manera, pel seu bé decidiren batejar-los per tal que foren cristians. I assumiren la responsabilitat de transmetre’ls els valors cristians i la fe, també amb l’ajuda de les institucions educatives i religioses.

L’Església proposa que la catequesi de la Confirmació comence amb una primera part anomenada «ESTEM BUSCANT», amb unes reflexions personals que endinsen els jóvens en el seu interior, ara que ja tenen una edat en què comencen a voler tindre criteris propis i reben més influències fora de la família (escola, ambients d’oci). Necessiten discernir el millor camí per a arribar a ser persones adultes, hòmens i dones de bé, coneixent-se millor cadascú ell mateix.

Després, en una segona part, l’Església proposa als jóvens que centren l’atenció en Jesucrist. Esta part s’anomena «ENS TROBEM AMB JESÚS». Els temes van presentant la persona de Jesús de Natzaret: la seua vida, el seu missatge, les seues obres. I finalment la seua entrega amorosa fins a la mort per nosaltres i la resurrecció. Jesús, Nostre Senyor, l’únic salvador de les persones, és el centre de la nostra fe. El/la jove, que busca valors autèntics, es troba amb Jesús, que és el Camí, la Veritat, la Vida. Però realment és Ell qui ix a l’encontre en la vida concreta de cadascú.

La tercera part, ja en el segon any de la preparació, s’anomena «SOM COMUNITAT». L’Església anirà donant-se a conéixer, més enllà d’alguns prejudicis que entenebreixen la seua imatge, com el que és realment: comunitat de germans... en Crist, amb diverses funcions i al servici del món. L’Església, encara que formada per hòmens i dones pecadors, continua en camí després de dos mil anys perquè l’Esperit Sant la va renovant per a ser llum i ferment en cada generació. Els jóvens que es deixen guiar i il·luminar per l’Esperit Sant constitueixen la principal força de renovació de la comunitat cristiana i de la societat.

En l’última i quarta part, anomenada «CELEBREM LA NOSTRA FE», l’Església mostra als jóvens els set sagraments pels quals Déu es fa present en la comunitat, i de forma més particular els prepara per a rebre el sagrament de la Confirmació que és plenitud del Baptisme, incorporació plena a l’Església i força transformadora i vivificant pels dons de l’Esperit Sant: Saviesa per a mirar la realitat i els fets des de la Bondat de Déu, que «fa ploure sobre bons i roïns». Intel·ligència per a comprendre la Paraula de Déu il·luminadora de la nostra vida. Ciència per a conéixer, des de l’harmonia de la creació, el seu Creador. Consell per a conéixer la voluntat de Déu en les situacions concretes de la vida. Fortalesa per a perseverar en el camí del bé afrontant les adversitats amb coratge. Pietat per a reconéixer les nostres debilitats, acollir el perdó de Déu i acceptar així també els defectes dels altres. Temor filial de Déu per a rebutjar el mal, preservant la nostra dignitat de fills de Déu.

Finalment, només vull recordar que la fe és gràcia, es do de Déu, gratuït i immerescut. Com el vent que bufa com vol, quan vol i on vol, així actua l’Esperit Sant en les persones, no es pot controlar. Però el seu alé el podem acceptar o rebutjar, perquè Deu ens deixa lliures. Els catequistes fem el que podem, els xavals també, i confiem que Nostre Senyor posarà el que falte (que és, amb molta diferència, la major part). Amb la catequesi, este grup de jóvens es prepara per a acollir millor este sagrament de l’Esperit Sant. I que la benedicció del Sr. Bisbe, rebuda eixe dia amb la imposició de mans i amb la unció amb l’oli sagrat, els llance cap a una vida el més plena possible, en el camí de Jesucrist.

Fernando Ballester

Catequista

0 comentarios