Blogia
Parròquia El Salvador - Eslida

El projecte «Nostra Terra Qualitat»

El projecte «Nostra Terra Qualitat»

Amparo Calabuig

 

Gràcies a la revista Vida Cooperativa, òrgan informatiu de moltes de les cooperatives valencianes, hem sabut que als nostres pobles s’està treballant per articular un projecte que aposta per la qualitat dels productes que elabora En este article, cedit amablement per l’empresa editora i per l’autora, Amparo Calabuig, en podreu saber més. Agraïm la col·laboració de Vida Cooperativa, que porta molts anys fent visible el treball diari i eficaç de les cooperatives valencianes.


Diverses localitats de l’Alt Millars, la Plana Baixa i l’Alcalatén s’han unit per a oferir conjuntament productes basats en els mètodes de producció ecològica i la sostenibilitat. Així naix la marca "Nostra Terra Qualitat", que busca revalorar els productes per mitjà d’una cooperativa que canalitze l’activitat de noves iniciatives empresarials i fomente la cooperació entre estes i les que ja existeixen com a forma d’impulsar el desenvolupament.
Són 25 els municipis que prenen part en esta iniciativa: Onda, Ribesalbes, Fanzara, Vallat, Argelita, Espadilla, Toga, Torrechiva, Ludiente, Cirat, El Tormo, Arañuel, Montanejos, Tales, Suera, Aín, l’Alcúdia de Veo, Ayódar, Fuentes, Torralba, Villamalur, Artana, Eslida, Betxí i l’Alcora.
«La tornada al camp es converteix hui en una opció de noves oportunitats amb la creació de llocs de treball i riquesa, tot aprofitant el potencial de les terres abandonades per a donar una agricultura de qualitat i ecològica». Així ho van assegurar en la presentació de Nostra Terra Qualitat el president d’Aseconda (Associació d’Empresaris Comarcal d’Onda), Rafael Palanques; el representant de l’Impiva, Francisco Santonja; la coordinadora de Concierta, Laura Fidalgo; l’alcalde d’Onda, Enrique Navarro i l’enginyer tècnic agrícola Pascual Ayet, qui va explicar que el projecte permetrà «la recuperació d’antics sistemes de regadiu que daten de l’època dels romans».
La iniciativa compta amb l’absolut suport d’Aseconda,  una organització empresarial sense ànim de lucre on s’integren la major part de les empreses que desenvolupen la seua activitat al municipi. El seu objectiu és la defensa i presentació dels interessos empresarials en tots els àmbits econòmics i socials, i una de les seues metes es retornar el valor al treball que duen a terme els llauradors. L’agricultura ecològica està vista en l’organització com una eixida a l’actual crisi econòmica i per això van a impulsar-la.
L’abandonament de les terres està sent l’eixida més buscada davant la poca rendibilitat. Els guanys del llaurador comparades amb els preus que el consumidor final paga pels productes adquirits no tenen res a vore, i això està fent reaccionar el sector. A les comarques de l’Alt Millars, la Plana Baixa i l’Alcalatén ho tenen clar: han d’unir-se i apostar per l’agricultura ecològica, que a poc a poc va guanyant pes en el mercat. L’objectiu és desmarcar-se, trobar un nínxol de mercat paral·lel i donar valor allò que ara mateix té poc valor per al llaurador econòmicament parlant. Tal vegada la solució siga l’agricultura ecològica. Una cooperativa va a intentar-ho i, per a aconseguir-ho, comptarà amb la determinació dels principals agents socials i el suport també de les institucions públiques.

0 comentarios