Blogia
Parròquia El Salvador - Eslida

I PER QUÈ LA PASQUA CAU ENGUANY TAN BAIXETA?

I PER QUÈ LA PASQUA CAU ENGUANY TAN BAIXETA?

Intentaré explicar-vos el perquè d’açò. La primera cosa que cal tindre en compte és que hi ha moltes festes que van lligades a la Pasqua, com ara el Dimecres de Cendra, que marca el començament de la Quaresma (quaranta dies abans de la Setmana Santa), la festa de Sant Lleó, Pentecosta (cinquanta dies després de Pasqua), el Corpus (amb la gran preocupació que suposa això per als pares dels xiquets que han de prendre la Primera Comunió, perquè clar, s’ha de reservar el restaurant, que de l’església ja se n’ocuparà el rector...). I si vols desplaçar-te a Castelló per gaudir de les festes de la Magdalena (tercer diumenge de Quaresma) tens la mateixa, que no saps mai quan cauen. En definitiva, que no ens aclarim i que cada any ho tenim difícil per a programar-nos les vacances. Molts pensen que estes celebracions haurien de tindre un dia marcat i fix, però això també ocasionaria molts problemes i la realitat és la que tenim.

Si prenem com a punt de referència la Pasqua per a establir el calendari, hem de mirar arrere perquè això és una herència del judaisme.

Nosaltres utilitzem el calendari solar (un any és el temps que li costa a la Terra de fer la volta al Sol), mentre que els jueus utilitzen el calendari lunar (l’any té 354 dies i els mesos corresponen al cicle lunar complet. Cada quatre anys els jueus intercalen un mes).

Els jueus celebren la Pasqua, que commemora l’eixida del poble esclau d’Egipte (el pas de l’esclavatge a la llibertat) i ho fan el 14 del mes de Nissan (aproximadament entre el març i l’abril). Eixe dia correspon a la primera lluna plena de primavera. Nosaltres, els cristians, anomenem Pasqua a la celebració de la Resurrecció de Jesucrist (que passa de la vida a la mort) i, com que sempre ho fem en diumenge, podem deduir que és el diumenge següent a la primera lluna plena de primavera. Clar, com que el nostre calendari no es regeix per la Lluna, sinó pel Sol, no podem donar una data exacta a eixa lluna plena i per això va canviant.

El Primer Concili de Nicea (any 325) va decretar que la pràctica romana per a determinar el diumenge de Pasqua havia d’observar-se en tota l’Església.

Evidentment, per a saber quan serà Pasqua en tal o qual any no cal estar mirant la lluna tots els dies. Hi ha calendaris en què ja podem saber amb anticipació quan serà.

No sé si vos ha quedat clar, però per curiositat, l’any que ve (2009) Pasqua serà el 12 d’abril i l’any 2020 també serà eixe mateix dia.

Mossén Salvador Prades

0 comentarios