Blogia
Parròquia El Salvador - Eslida

L’angelet de l’altar major del s. XVII

L’angelet de l’altar major del s. XVII

Miguel Hurtado

 

Recentment s’ha restaurat l’angelet que pertanyia a l’antic retaule de l’altar major destruït en 1936. La primera vegada que es va tindre coneixement d’ell fou en la publicació que es va fer a L’Alé de juliol de 1996. Este angelet va estar en mans de Dª Isabel Mondragón Gómez durant seixanta anys, fins a la data de la seua publicació en L’Alé. Els familiars de Dª Isabel van rebre l’encàrrec de restituir-lo a la parròquia. La seua neboda Rosita Mondragón va fer la donació uns anys més tard, per la qual cosa passa a formar part del patrimoni parroquial.
La troballa de l’angelet ha sigut un fet memorable, ja que és l’únic vestigi que ens queda de l’ornamentació barroca del segle XVII de l’església d’Eslida.
L’angelet es trobava en molt mal estat: tenia mutilats el braç i la cama de la seua part esquerra, les dos ales i també havia perdut l’ull esquerre; a més, la superfície del cos presentava molta brutícia.
Per a dur a terme la restauració, entre les possibles solucions que tenia, vam haver d’optar per aquella que fóra la més respectuosa amb l’estat en què s’encontrava. Esta solució consistia a mantindre l’angelet en l’estat  en què es trobava, com si fóra una resta arqueològica, és a dir, no reconstruir les parts perdudes, netejant només les superfícies existents i reconstruint tan sols els xicotets desperfectes produïts pels colps. Posteriorment l’hem estucat i li hem reintegrat la policromia.
Sobre tot el procés de restauració donarem una informació més àmplia en l’article «Retalls de la història d’Eslida» que hem preparat i que es publicarà en el Llibret de Festes de 2011.

0 comentarios